Tystnadsplikt?

Idag var jag till min vårdcentral för att förnya mitt recept på Levaxin och få en genomgång av alla mina mediciner eftersom alla sjuksköterskor verkar tycka att jag har en enorm medicinlista 😛


Läkarbesöket tog exakt en minut. Dina värden ser jättebra ut så vi fortsätter på samma dos, du är välkommen tillbaka om två år. Hej då.

Även om det är skönt att det gick smidigt och att hon fullständigt struntade i mina allergi- och astmamediciner så kändes det ändå rätt onödigt att åka dit för detta. Det hade man ju kunnat ta på telefon.

Men i alla fall, när jag satt och väntade på att få komma in till läkaren så hörde jag hur två personal pratade om en patient som avlidit.

Fast jag satt längst bort i väntrummet hörde jag namnet på patienten, ålder, var han dog, hur han dog och vilken verksamhet han ägt tidigare i livet.

Det kändes inte helt okej och nu i efterhand så grämer jag mig för att jag inte gick fram och sade att jag hör allt ni säger.

De har ju en öppen reception helt utan väggar eller skydd så risken är ju rätt stor att andra patienter hör stora delar av deras telefonsamtal också 😯


Kommentarer:

1 Miriam:

Asdåligt av dem att bryta tystnadsplikten på det viset!! Tänk t ex om du hade varit en anhörig som satt i väntrummet :( Sen kan man ju undra vad de säger om en själv när andra hör i väntrummet....
Tycker du ska mejla vårdcentralen och berätta om händelsen!

Hög igenkänningsfaktor på det "onödiga" läkarbesöket. Kan bli lite antiklimax när man gått och väntat i flera veckor på ett läkarbesök, och så blir det bara in och ut....

Svar: Jag ska kontakta dem, även om de inte pratade nedlåtande på något vis är det ju ändå inte bra när vem som helst kan höra.
Nilla

2 ME alltidvila:

Ibland undrar jag vad det är för fel på en del människor som arbetar med andra människor även om de är döda, speciellt inom vården. Tappar de något efter en längre tid kanske...

Svar: Ja det känns som om de blir lite för bekväma och glömmer av att det finns folk runt dem som inte skrivit på sekretessavtal.
Nilla

3 åsa i åsele:

På en dörr i korridoren på Sjukstugan sitter en skylt att det råder tystnadsplikt och att även besökare ska hålla käft om vad de ser och hör.
Helt klart dålig stil om personalen diskuterar patienter så folk i väntrum kan höra detaljer.

kram

Svar: Ha ha, min vårdcentral kanske behöver komma på studiebesök upp till din sjukstuga. Kram
Nilla

4 Hanna:

Men så jäkla dåligt. Jag har tyvärr oxå fått erfara hur dåligt många inom vården behandlar sekretess. Många gånger gällande mig själv t o m. Hemskt faktiskt. Inte okej någonstans.
Kram

Svar: Nej, verkligen inte okej. Kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen