Tre korta och enkla yogaövningar blev tydligen för mycket :-(

Jag känner att mina så kallade muskler drar ihop sig mer och mer och bara blir mer spända och gör mer ont. Det är kanske inte så konstigt om man inte orkar röra på sig, kroppen är ju liksom inte gjort för ett så stillsamt liv som jag lever.
 
Jag ska helst inte stretcha mina muskler eftersom jag har överrörliga leder och det blir lederna som tar smällen istället för att muskeln dras ut så jag har lite svårt att komma åt de stela musklerna men så köpte jag en tidning härom dagen med några enkla yogaövningar man skulle kunna göra tillsammans med sitt barn.
 
Perfekt tänkte jag, det borde ju passa mig. Jag har ju faktiskt yogat en del på gymmet innan jag visste vad som var fel med den här skruttkroppen, då när jag fortfarande trodde att jag kunde träna mig frisk. Eftersom jag fick ont i halsen och feber av boxningsträningen bytte jag till yoga och tänkte att det skulle fungera bättre. Det kunde ju jag tro.
 
Jag gjorde i alla fall tre enkla övningar i gårkväll innan jag kröp ner i sängen. 15 sekunder på varje övning var allt jag orkade och jag kände hur det drog i vader och baksidan lår. Åh, vad skönt. Armarna började visserligen skaka men lite får man väl offra.
 
Så i morse när jag skulle klä på mig så kände jag att nacken och axlarna var mycket mer stela och ömma än de brukar. Kan det verkligen bero på de korta övningarna igår? Kan ju vara en tillfällighet men bäst att vara vaksam. Hade ju tänkt att vara duktig och göra mina tre övningar varje kväll.
 
Går sedan och plockar fram vattenkannan för att vattna blommorna. Den brukar kännas tung men inte så här tung, armarna brukar skaka men inte så här mycket. Armarna känns tröttare och segare än efter det tuffaste boxningspasset och jag känner hur jag har svårt att styra dem på grund av all mjölksyra som nu sprutar ut i musklerna. De blir iskalla och jag tappar känsel och kontroll över armarna. Antar att övningarna var lite för tuffa trots allt.
 
Jag kanske får försöka med bara en övning i 15 sekunder nästa gång. Jag som trodde att jag var tillräckligt försiktig igår men tydligen inte. Kroppen verkar inte gilla någon fysisk aktivitet och jag som är livrädd att mina muskler ska förtvina helt och hållet. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om vi krånglar till systemet riktigt mycket kanske folk slutar vara sådär jobbigt sjuka?

Igår insåg jag att mina astma- och allergimediciner bara skulle räcka 10-12 dagar till så jag skickade ett meddelande om receptförnyelse till min vårdcentral via Mina vårdkontakter. Det är något jag gjort massvis med gånger tidigare och det brukar bara dröja någon dag eller två innan jag har nya recept på apoteket. 
 
Eftersom det bara handlade om astma- och allergimediciner denna gången tänkte jag att det absolut inte skulle vara några problem även om min läkare har slutat. Det är ju vanliga standardmediciner och de har ju allt i min journal tänkte jag men riktigt så lätt skulle det minsann inte gå.
 
Det här svaret fick jag:
Hej Pernilla, dr X har slutat på Åby VC. Eftersom du har många mediciner så vore det bra att boka en läkartid till en ny dr för bedömning. Vi jobbar på ett nytt sätt nu och släpper läkartider två ggr i månaden, den 1:e och den 15:e i varje månad. Nästa gång är 1/2, då det infaller på helgdag så blir det istället på måndag den 2/2, ring oss gärna då eller via Mina Vårdkontakter. Tiderna som släpps den 2/2 är sista halvan av februari. Är det någon av medicinerna som är brådskande?
Med vänlig hälsning

X X
Distriktssköterska
2015-01-28
 
Jaha, det var ju kul. Jag har fortfarande ont i lungorna sedan lunginflammationen och har hosta igen så att leva ett par veckor utan astmamediciner känns inte som ett bra alternativ. Nu måste jag dessutom sätta mig vid telefonen klockan 08.00 på måndag morgon för att slåss om de tider de släpper då till slutet av februari, vilket underbart och patientvänligt system. Eller inte! Försöker de skrämma folk friska eller? Om vi krånglar till systemet riktigt mycket kanske folk slutar vara sådär jobbigt sjuka, kanske de tänker på min vårdcentral.
 
Känns ju kul att sköterskan avslutar meddelandet med en fråga eftersom jag inte kan svara på meddelanden jag får på Mina vårdkontakter. Jag orkar banne mig inte vara sjuk längre, jag orkar inte med vårt sjuka sjukvårdssystem, jag orkar inte vara beroende av massa mediciner längre. Om ni inte vill ha några sjuka i samhället kan ni väl bara ta fram ett piller som gör alla friska? Jag lovar att jag tar det direkt.
 
Om det är sådant här strul för att få vanliga astma- och allergimediciner så vågar jag inte tänka på hur det kommer att gå om jag ber om medicner som hjälper min ME som B12-injektioner,  Ldn (LowDoseNaltrexone) och Saroten.  Får helt enkelt hålla tummarna för att jag får en läkare som inte tycker att ME är en hitte-på-sjukdom och som kan tänka sig att fortsätta skriva ut de mediciner som faktiskt hjälper men jag vågar inte riktigt tro på det förrän jag ser det. 
 
Är väl som vi pratat om i någon ME-grupp på facebook att man måste ta med sig en vit medelålders man på läkarbesöken för att bli trodd, så jag får hoppas att maken kan ta ledigt och följa med när jag nu får en läkartid. Jag vet ju vilken skillnad det gjorde på min förra läkare när han följde med en gång och berättade att han fått lyfta upp mig från golvet för att jag inte kunde ställa mig upp själv. Då först verkade läkaren förstå att jag faktiskt inte bara var lat eller arbetsskygg. Jag erkänner att jag idag känner mig bitter på sjudomar, sjuvården och våra politiker.
 
Uppdatering efter publicering:
Och lagom till jag publicerat mitt arga blogginlägg så ringer en astmasköterska upp mig och säger att hon hjälper mig med alla astmamediciner och att vi struntar i något läkarbesök eftersom läkarna ändå är så dåliga på det där med astma. Så nu ska jag bara träffa astmasköterskan på tisdag och göra en spirometri för att se att jag ligger rätt med mina mediciner. Det kan tydligen ske underverk trots allt.
 
 

Känns otroligt skönt

Idag har jag fått tvinga på dottern min hjälp. Hon hade en läkartid klockan 08.00 och skulle sedan ta sig till tåget för att ta sig till skolan ca 15 mil bort. Hon hade såklart kunnat ta bilen och hoppas på att det skulle finnas en ledig plats på pendelparkeringen men jag tyckte att jag kunde följa med istället. Om hon själv körde till läkaren så behövde jag bara köra till stationen och släppa av dottern efteråt och sedan fortsätta raka vägen hem.
 
Omtänksamma dottern ville inte att jag skulle behöva stiga upp så tidigt och ville inte att jag skulle behöva ge mig ut och köra bil dagen efter jag varit ute och handlat present men jag lyckades övertala dottern att jag skulle orka. Och det gick faktiskt över förväntan, jag fick inte ens lust att köra inom Netto på vägen hem så det måste ju betyda att jag klarade mig ifrån adrenalinpåslag.
 
Måste säga att det känns otroligt skönt att få hjälpa till någon gång ibland och ge tillbaka för alla gånger barnen och maken ställer upp för mig. 
 
 
 
 
Besökstoppen