Sjukpenningtalet på rätt väg.

Sjukpenningtalet låg i november på 10,8 dagar. Det är samma nivå som månaden före men 0,4 dagar högre än ett år tidigare, meddelar Försäkringskassan.


Sjukpenningtalet anger hur många dagar med sjukpenning och rehabiliteringspenning som betalas ut per försäkrad i Sverige under ett år.

Regeringen har satt som mål att sjukpenningtalet ska vara högst 9,0 dagar i slutet av år 2020. Enligt Försäkringskassan har förutsättningarna att nå målet förbättrats.
Källa: Göteborgs Posten.

Då kan man ju undra om FK avser att uppnå målen genom att göra det näst intill omöjligt att få ett läkarintyg godkänt.

Sedan den berömda stupstocken där man blev utförsäkrad efter en viss tid oavsett hur sjuk du var så upplever jag att man istället blivit mycket hårdare i sina bedömningar på FK.

Inte för att jag själv blivit drabbad men jag läser dagligen i sociala medier om personer som fått avslag på sin ansökan om sjukpeng på ett läkarintyg som tidigare genererat i godkänd sjukskrivning.

Att tvinga ner sjuktalen genom att neka sjuka människor sjukpeng känns som ett diktatoriskt sätt att nå sitt mål.

Borde man inte någon gång på vägen ställa sig frågan varför folk blir sjukare och sjukare och kan vi göra något för att bromsa det?

Borde man inte samarbeta med de läkare som sjukskriver sina patienter på förhoppningsvis goda grunder istället för att förringa deras kompetens att bedöma sin patients mående.

Borde man inte börja samarbeta med de arbetsgivare som har stor andel sjukskrivna för att se vad som kan förbättras i arbetsmiljön?

Nej istället så ser man till att sjuka människor blir helt utan ersättning trots att flera läkare och instanser som arbetsförmedling och utredande team fastslagit att personen är arbetsoförmögen. Är det verkligen så FK ska se till att vi blir "friskare"?

Dan före dopparedan.

Det är dagen före julafton och Bella har faktiskt hyfset att sova till åtta innan hon måste ut och kissa.


Nästan sovmorgon men kroppen känns inte alls samarbetsvillig :-p

Maken är ledig idag och det är tänkt att vi ska förbereda den delen av julmaten vi ska bidra med till knytkalaset.

Då tycker jag faktiskt att kroppen kunde vara lite snällare än att kännas som om jag åkt på värsta influensan med feber och värk i hela kroppen.

Kan man få lite jullov med julstämning istället?

Förutom lite matfix så tänkte jag orka med en dusch ikväll också, är det för mycket begärt? Jag vet ju att jag inte kan både fira jul och duscha samma dag så en liten försiktig dusch ikväll skulle sitta fint :-p

Mycket kan man förbereda i god tid som att köpa och slå in julklappar men vissa saker som att duscha behövs ju egentligen göras samma dag eller dagen innan festligheterna :-o

Men det blir ju jul vare sig man är redo eller inte. 

Jag passar på att önska er en riktigt fridfull jul vare sig ni firar eller inte och jag önskar er alla ett friskare 2017.

Kram

Inget vatten.

Jag vaknar som vanligt idag och inser när jag ska byta vatten till Bella att inget vatten kommer ur kranen.


Vi är ett femtiotal hus som har gemensamt vatten och avlopp och det har varit lite krångel med vattnet sista tiden och eftersom kommunen bestämt att vi måste ansluta oss till det kommunala vattnet och avloppet så vill ju ingen lägga massa pengar på nya pumpar i de befintliga pumphusen och då blir det krångel :-(

Problemet är ju att vi inte vet när kommunen tycker att det är dags. Jag längtar absolut inte efter kommunalt vatten eftersom vårt är så gott men jag vill gärna ha vatten i kranen.

Nu kan man inte spola på toaletten, tvätta sig (tur jag har våtservetter i alla fall), köra tvätten jag sorterade igårkväll eller diska och det kan ju bli lite knepigt att fixa middag.

Så jag åkte ner till Netto för att köpa lite vatten. Jag tog en förpackning med sex 1,5 liters flaskor utan att tänka på att jag skulle orka bära dem till bilen :-o

Jag gick två steg, satte ner flaskorna, bytte hand, tog två nya steg och upprepade proceduren till jag var i mål. När jag stod där och flämtade ropade en gammal herre: duktig flicka, det där är tungt.

Nu kände jag mig inte precis duktig utan snarare som en klen sopa men alltid kul med uppmuntrande ord istället för de sura suckar jag fick av andra som tyckte att jag var ivägen när de egentligen hade flera meter att gå runt mig på.

Nu är det bara att hoppas att vi får vatten till imorgon. Stora julduschen väntar både mig och Bella och så ska här fixas lite julmat var det tänkt.

Besökstoppen