Fattigpensionär.

I morse läste jag en insändare i GP som handlade om en äldre kvinna som inte fått något besked om hur hennes pension skulle se ut i år. Det enda besked hon fått var att hon inte längre skulle få något bostadstillägg då hennes inkomst beräknades vara för hög.


Jag förstår kvinnans dilemma, självklart vill man veta vilken inkomst man förväntas få så att man kan planera utefter det men det jag reagerade över var att kvinnan hade en beräknad förvärvsinkomst på 173 400 kr och räknades som fattigpensionär. Man räknas visst som fattigpensionär om man har en disponibel inkomst under 11800 kr/månad.

Fast jag har en hyfsat bra sjukersättning så kommer jag inte upp i några 11 800 kr i månaden, inte ens 10 000 kr och jag tror att det är mer regel än undantag bland alla oss med sjukersättning men det pratas det väldigt tyst om.

Vi är ju inte pensionärer på riktigt, vi har ju sjukersättning. Vi får sällan ta del av pensionärsrabatter trots intyg från försäkringskassan då de flesta lägger till att det gäller pensionärer över 65 år.

Många med sjukersättning har barn att försörja och alla har faktiskt inte en partner de kan leva på.

Jag förstår självklart att det inte ska löna sig att bli sjuk men att bli fattig och beroende av andra trots att man haft en helt okej inkomst innan är absolut inte okej.

Och jag missunnar absolut inte ålderspensionärer mer i plånboken men glöm för guds skull inte bort alla oss med sjukersättning.

Jag räknade för skoj skull ut vad maken betalade i skatt på förra årets deklaration. Han betalade 31% skatt och har en ganska bra lön medan jag betalade 34% skatt på en fattig sjukersättning. Rättvist?

Kommentarer:

1 åsa i åsele:

Jag är fattig, enligt uträkningen då min inkomst är under 11800:- men jag klarar mig bra - så länge J försörjer mig ;-)

kram

Svar: Samma här, fast det är inte J som försörjer mig :-p kram
Nilla

2 Hanna:

Då räknas jag definitivt som fattig som bara får ut 6000 på min sjukersättning. Och precis som du skriver är det få som godtar att jag är "pensionär" som 22 år gammal så då nekas jag rabatter. Och precis som du räknat ut betalar vi med sjukersättning högre skatt. Jag jämförde med mamma, pappa och L som alla arbetar och det är flera procent högre skatt. Dessutom fick jag restskatt medan de andra fick tillbaka. Hm... Det ska inte behöva vara så här. :(
Kram

Svar: Det är väldigt orättvist på många plan. Jag har fått säga till FK att dra extra skatt på mig för att slippa restskatt på flera tusen kronor. Kram
Nilla

3 N:

Det borde vara stora rubriker om hur verkligheten ser ut för de som är sjuka och gärna med jämfelse med de som kallas för fattigpensionärer.

Jag har en bra sjukpenning så får ut mer än fattigpensionären. Även om det inte är några stora summor direkt. Gruvar mig för att söka sjukersättning, av flera skäl, men ett är att jaghar/hinner vara sjukskriven så länge att sjukersättningen beräknas på sjukpenningen. Å då blir ju ännu mindre pengar... Att sjukpenning kan räknas ut från inkomsten på sjukpenning (och nog ofta också görs det eftersom det tar så lång tid att få) är det nog inte många "friska" som har en aning om.

Svar: Precis så är det. Min sjukersättning baserades på sjukpengen vilket lett till att sjukersättningen egentligen är runt 50% av min tidigare lön och få fick jag ändå sjukersättning ganska snabbt :-o
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen