GÄSTBLOGG: om svårt sjuka Karina som tvångsvårdas.

Karina Hansen är en 26-årig dansk ung kvinna, svårt sjuk i ME. Karina är sedan februari 2013 mot sin uttryckliga vilja tvångsinlagd och tvångsisolerad på en psykiatrisk klinik i Danmark.

Hon har enligt uppgift på senare tid flyttats till ett hem för hjärnskadade personer. Karina var inte hjärnskadad innan hon blev tvångsinlagd.

7 november är Karinas födelsedag. Hennes tredje födelsedag i fångenskap. Se första kommentaren nedan om du vill skicka henne ett grattiskort.

***

12 februari 2013 blev Karina mot sin vilja bortförd från sitt hem och tvångsinlagd, isolerad, på den psykiatriska kliniken Hammel Neurocenter i Danmark.

5 poliser, 2 socialarbetare, 2 läkare och 1 låssmed dök upp utan förvarning. De höll fast Karinas mamma, Ketty Hansen, så det enda hon kunde göra var att maktlös lyssna till Karinas förtvivlade rop på hjälp.

Dagen efter, 13 februari, ringde Karina till sin mamma och hann bara säga “Hur kan jag ta mig härifrån? Jag står inte ut” innan samtalet bröts. De har inte lyckats komma i kontakt med varandra sedan dess.

Senare upptäcktes att Karina försökt ringa totalt 43 telefonsamtal och skickat 7 sms för att försöka få hjälp, innan hennes mobil dog. Hennes sista samtal var till polisen och varade i 40 sekunder. (En nedtecknad kopia av samtalet har begjorts men inte beviljats.)

De psykiatriker som tagit över ansvaret för Karinas vård förnekar hennes ME-diagnos och har ersatt den med en kontroversiell psykiatrisk diagnos istället: PAWS (Pervasive Arousal Withdrawal Syndrome).

Karina har fråntagits alla sina juridiska rättigheter, trots att flera olika läkare vid flera tillfällen innan bortförandet konstaterat att Karina är kapabel att ta egna beslut och att hon inte är psykiskt sjuk.

Vid tillfället för tvångsbortförandet fanns det sedan tidigare en fullmakt som Karina med hjälp av advokat hade upprättat, där hon gav sina föräldrar rätt att vid behov bestämma å hennes vägnar. Föräldrarna fråntogs dock denna rätt officiellt i maj 2013 då myndigheterna utan föräldrarnas samtycke istället tillsatte en överförmyndare. Överförmyndaren de utsåg är polismannen som beordrade tvångsbortförandet…

Den juridiska processen har uppenbarligen inte gått rätt till, både patienträttigheter och mänskliga rättigheter kränks alltjämt, systemet är korrupt, och myndigheterna håller de ansvariga om ryggen istället för att ställa dem till svars.

Borgerretsbevægelsen (danska medborgarrättsrörelsen) är engagerade i frågan och har skrivit om de senaste händelserna här:https://www.facebook.com/JusticeForKarinaHansen/posts/952996868095104

Här finns mer utförlig information om bakgrund och händelseförlopp:
https://www.facebook.com/notes/justice-for-karina-hansen/a-summary-of-karina-hansens-situation-and-ways-to-help/647340738660720

“Gilla” och dela gärna denna sida vidare:https://www.facebook.com/JusticeForKarinaHansen/

“Ingen borde nånsin fråntas sina mänskliga rättigheter för att de är sjuka. Vi har rätt att bli behandlade med värdighet och respekt. Vi är alla sårbara när vi blir sjuka och hamnar i sjukvårdssystemet. Vi måste se till att lagar upprätthålls och att allas mänskliga rättigheter respekteras.” ~ Justice For Karina Hansen

Namninsamling: 
https://secure.avaaz.org/en/petition/Justice_for_Karina/

Fler länkar med mer info:
http://www.diagnosticrights.org/…/karina-hansens-painful-f…/

http://voicesfromtheshadowsfilm.co.uk/…/karina-hansen-is-a…/


Kommentarer:

1 petra:

Kan inte fatta att detta händer i detta nu..... Helt galet...

Svar: Det är skrämmande.
Nilla

2 Hanna:

Det där är ju helt sjukt! Fruktansvärt. Skrämmande att det kan gå till så. Är ju ändå nutid och ett "modernt" land i Europa. Vad händer??!!

Svar: Ja, det är för jäkligt. Vem kunde ana att det kan gå till så här?
Nilla

3 Magdalena:

tack så jättemycket, superbra att du uppmärksammar detta!

Svar: Det är viktigt att folk förstår hur det kan gå till!!
Nilla

4 Fyrtiotaggare.com:

Men det är ju inte klokt!!!

Svar: Nej, verkligen inte.
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen