Varför ställs det högre krav på oss kroniskt sjuka?

Har varit inbillningsfrisk i ett par dagar nu och det börjar sätta sina spår. Tänk att det alltid måste sätta sig på humöret och psyket så fort man tror att man kan leka frisk, förutom att kroppen gör mer ont då.
 
Värmen och solen har nog allt gjort mig piggare men jag verkar ha en övertro till min energi och fysiska kapacitet så fort solen och värmen visar sig så jag har varit med och målat lite på huset. Var jättemysigt när maken och jag var ute i förrgårkväll när temperaturen gått ner något och målade tillsammans. Blev lite mörkt i slutet men vi behövde inte bättra på allt för mycket i dagsljuset igår ;)
 
Jag känner mig så tillfredsställd med att kunna vara med och bidra lite till underhållet på huset så jag förtränger alla signaler som kroppen sänder ut om att nu räcker det. Domnar armarna? Äh, jag är ändå snart färdig. Är det så jobbigt att hålla armen uppe mot väggen så jag måste ta hjälp av den andra? Äh, lite till orkar jag allt. Är det så jobbigt att hålla kropen upprätt att jag måste koncentrera mig på andningen? Äh, snart får jag gå in, det är bara en sida kvar på huset. Är jag så trött att tårarna snart börjar rinna? Äh, det är bara att bita ihop.
 
Vänsterarmen gör fortfarande vansinnigt ont men jag börjar bli rätt bra på att använda en arm och att leva med smärtan. Vet att jag måste kontakta vårdcentralen igen men orkar inte just nu. Känns som om det kommer att bli långbänk även av den här åkomman. Varför kan jag inte bara få något enkelt problem som läkarna direkt kan åtgärda?
 
Nu sitter jag här i soffan medan dottern och svärsonen är hos honom i helgen och maken är med sonen som tävlar och känner mig skrikfärdig. Jag vill inte vara fast i den här kroppen längre. Släpp ut mig och låt mig få leva ett normalt liv.
 
Nu är det nog många som tycker att jag ska vara glad för det jag har och att jag faktiskt kunnat vara med och måla på huset mm men det är ju då jag blir påmind om allt jag missar och jag förstår faktiskt inte varför det ställs högre krav på oss som är kroniskt sjuka om att hålla humöret uppe och vara tacksam för det lilla.
 
Jag är tacksam för mycket i livet men tycker faktiskt att man även som sjuk måste få vara ledsen och deppig ibland, även om jag inte har en dödlig sjukdom fast att jag har en underbar familj så kan jag känna att livet kan vara orättvist både mot mig och min familj. Jag vill ju så mycket mer än det jag orkar. 
 
Jag tror faktiskt att det hade varit mer osunt om jag hade tyckt att det är okej att ligga och vila i soffan hela dagarna och vara tacksam  för de gånger jag orkar duscha. Att jag saknar allt jag inte kan göra ser jag som ett tecken på att jag älskar livet och vill så mycket mer än att bara finnas till. 

Kommentarer:

1 Mireille:

Bra formulerat och bra tankar. Dom smärtorna du har är inte att leka med och de flesta som inte har kronisk värk brukar nog arbetsvägra vid sån smärta. Kram fina du!❤️

Svar: Tack. Kram 💝💗
Nilla

2 Cecilia summerar:

Inte så sällan ser jag det där kraven från andra sjuka. Att om någon är ledsen så ska någon annan påminna om att vara glad för det ena eller det andra. Det är en av mina käpphästar, att vi ska låta andra och oss själva vara i de känslor som är och inte något önskat läge.
Känner igen mig i både förbättringsglädje och sjukdomsförtvivlan. <3
Men jag har inga foppatofflor. Resten av familjen har det men jag vägrar. Trots att maken köpte mig de fulaste han kunde hitta bara för att retas. ;-)

Svar: Visst är det så. Jag förstår inte riktigt varför andra sjuka tycker sig ha rätten att tala om hur man ska må. De om någon borde ju förstå. Kan hålla med om att foppatofflor är något av det fulaste som finns men de är sjukt sköna.
Nilla

3 Lillemor:

Ja, man behöver verkligen inte vara varken tacksam eller glad att man klarar att hålla upp armen med den andra mm mm. Det är helt stört. Är det skit så är det. Och klart som fanken att det är jäkligt både ledsamt sorgset och vidrigt samtidigt .
Stor kram!!
❤️❤️

Svar: Kram 💕
Nilla

4 A:

Håller med dig helt och hållet. Jag har känt mig som en otroligt "dålig sjuk" som inte har kunnat se sjukdomarna som något positivt. Jag har känt mig svag för att jag varit ledsen, arg och uppgiven. Jag har känt mig tvingad till att vara positiv. Men jag tror, precis som du säger, att om man är ledsen över att ligga i soffan hela dagarna så betyder det att man vill något mer. Man nöjer sig inte med att vara en åskådare, man vill själv få vara med...

Och man måste ha rätt till att sörja att ens liv plötsligt inte är så som det en gång var.

Svar: Precis, instämmer helt och hållet. Kram
Nilla

5 Tekla:

Åååå, lilla stackare. Du måste lära dig att inte lyssna. Vad de tycker är deras problem. Vårt problem är ju att vi har så mycket vill i kroppen. Mitt vill tar aldrig slut, der det som om du lider av samma åkomma. Det är bara kroppen som inte KAN hantera allt vårt vill.... Synd! Min jag ville inte i helgen! I går satt jag mest och det blev ingen mat lagad ens. Familjen fick ta nudlar till lunch och matjessill på kvällen. Jag gick och la mig vid åtta. Inte direkt så jag vill ha det, men vad gör man??????? Var du rädd om dig och lev ditt liv! Det kan ingen annan göra! Kram!!

Svar: Det är inte synd om mig, jag blir bara irriterad på att andra personer vare sig de är friska eller sjuka tycker sig ha rätten att tala om vad jag ska känna. Precis som de tycker att det är okej att tala om att jag är korkad som gång på gång gör mer än kroppen orkar. Ja men de kan ju försöka leva själva med en kropp som aldrig reagerar likadant och till de som själva är sjuka och lärt sig leva fullt ut med pacing säger jag bara grattis. Jag kämpar fortfarande med att lära mig vad kroppen vill och inte vill.
Är verkligen inte kul när kroppen protesterar som din gjort i helgen. Hoppas du snart mår bättre. Kram
Nilla

6 carina:

Kom in på din sida när jag googlade på illamående och yrsel vid utmattningssymtom. Har den diagnosen och går under utredning för långvarig smärta där fibromyalgi har nämnts som möjlig orsak. Tänk om det är ME. Hur vet man det. Ingen som alls nämnt det som ev orsak. Mycket av det du skriver känner jag igen. Hur kom man fram till att det är det du har?

Svar: Det är nog inte så konstigt att ingen nämnt ME i ditt fall för de flesta läkarna i Sverige vet inte ens om att den sjukdomen finns. Jag utreddes för bl.a hjärntumör, stroke och MS och när alla de proverna var bra och sjukvården sade att det nog går över om jag tränar så fick jag nys om Gottfriesmottagningen. Dit skickade jag en egenremiss och fick komma dit. Eftersom jag var utredd för de flesta andra sjukdomar så kunde de ganska lätt konstatera att det var ME jag hade. Lägger med en länk om diagnoskriterier så kan du ju se hur mycket som stämmer in på dig. Hoppas verkligen inte att det är ME du har.Kram http://rme.nu/om-me-cfs/diagnoskriterier
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen