Inte bara ME-dagen

Idag är inte bara internationella ME-dagen utan även internationella fibromyalgidagen. Även om jag har fibromyalgi också har jag valt att fokusera mest på MEn när jag skriver.

Kanske mest för att ME var diagnosen jag fick först och jag har svårt att veta riktigt vad som "bara" hör ihop med fibron förutom värken då men man kan ju ha värk som ME-sjuk också.

Det är tydligen också massagens dag idag men visste du att de flesta med ME inte klarar av att få massage, inte ens lätt taktil massage. Det blir allt för tufft för kropparna och det kan bli ännu mer värk och krasch som följd.

Det är onekligen tufft att ha värk och spända muskler och inte ens kunna tåla massage. Jag har ju en oerhörd tur som hittad min massör som själv har fibro och som ger en massage jag klarar.



Kommentarer:

1 Therese Åström:

Tycker också det är svårt att veta vad som är vad eftersom symtomen går in i varandra och diagnoserna hänger ihop. Jag har också båda diagnoserna men väljer att fokusera på ME:n idag eftersom det är den diagnosen som ställer till det mest för mig numera. Dessutom känner fler till diagnosen fibromyalgi så det känns viktigt att sprida kunskap om ME.

Svar: Precis, de flesta inom vården är ju dessutom rätt bekanta med fibro vilket man tyvärr inte kan säga om ME.
Nilla

2 N:

Jag har också båda diagnoserna. Och tycker också att det är svårt att veta vad som är vad. Jag fick fibro-diagnosen först, även om jag misstänker att jag haft ME hela tiden, bara ingen som förstått det och diagnostiserat den. Jag fikuserar också mer på ME-info. Upplever att firbo är mycket mer väkänt, och att "bara" fibro inte ger fullt lika stora konsekvenser i vardagslivet (även om det också såklart påverkar hela livet).

Svar: Ja det är onekligen svårt att veta vad som är vad. En dag kanske ME blir lika välkänt som fibro. kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen