Lindrigt sjuka har inte på akuten att göra

Läser jag på debattsidan i GP idag. Det är en läkare som jag har för mig själv jobbar på akuten som skriver artikeln. Kommer ju inte ihåg vad jag läst.

Jag håller med om att lindrigt sjuka inte har på akuten att göra och att primärvården är överbelastad.

Han tycker inte att den enskilde individen ska klandras men kanske bör individen ha lite mer tålamod än att åka till akuten med sina hudutslag.

Slutligen så skriver han att politiker måste sluta utfärda orealistiska vårdgarantier och allmänheten acceptera att omedelbar vård inte alltid kan erbjudas.

Jag tycker att det är att göra det lite för enkelt för sig att bara skylla på politiker och allmänheten.

Visst har politiker mycket med detta problem att göra och visst borde allmänheten ha lite större tålamod men om vårdcentralen faktiskt tog hand om sina patienter och inte bara sade återkom om besvären inte går över på en månad eller som en vc jag var listad på förut som alltid hänvisade till primärvårdsakuten så fort man ringde för något som inte kunde vänta en månad.

Nu är inte primärvårdsakuten och akuten läkaren skriver om samma sak men jag kan tänka mig att många väljer det de har närmast till eller känner till.

Själv hade jag uppskattat om jag fått komma till min vc när jag hade lunginflammation istället för att sitta på primärvårdsakuten i flera timmar med hög feber och hosta lungorna ur mig.

Själv har jag aldrig riktigt förstått vem som är välkommen till primärvården. Det är helt klart inte vi kroniskt sjuka som bara kostar pengar och är utom hopp om bättring.

Men tydligen inte arbetsföra människor heller som antagligen vill ha vård så fort som möjligt för att kunna jobba igen och inte sätta sina kollegor på pottkanten.

Ibland undrar jag varför läkare ens jobbar på vårdcentralen eftersom de inte verkar gilla att arbeta med människor eller i alla fall inte sjuka människor.

Många läkares inställning verkar vara att sjuka bara försöker smita ifrån sitt arbete och få sjukskrivning men ledsen att göra alla er cyniska läkare besvikna de flesta som kommer till vårdcentralen vill faktiskt ha hjälp att bli friska eller i alla fall må bättre.

Här är länken till debattartikeln.
http://www.gp.se/nyheter/debatt/lindrigt-sjuka-har-inte-p%C3%A5-akuten-att-g%C3%B6ra-1.3740875

Besökstoppen