media

På sista tiden har det varit många inslag om ME både i tidningar, i radio och på TV. Det mesta har varit riktigt bra och man känner att nu jäklar ska väl läkare inte kunna välja att inte tro på en diagnos som är godkänd av WHO (World Health Organization) sedan flera decennier.

Men kanske är det inte så konstigt att även de som tror att ME sitter i huvudet får komma till tals i pressen. Bland annat en känd barnläkare från västkusten som ser som sitt mission att slå ner på ME och en rad andra sjukdomar som inte går att fastställa med blodprov eller går att bota med dyra mediciner.

Idag har en förespråkare för LP (Lightning Process) fått utrymme i en kvällstidning där hon skriver att folk blir så sjuka i ME för att de får höra att de måste stänga in sig i mörka rum och bli helt passiva.

Inte en enda gång har jag fått höra att jag skulle bli friskare av att bli helt passiv eller stänga in mig i ett mörkt rum. Däremot har jag fått höra att det är viktigt att aktivera sig så mycket som just jag orrkar och att pacea. Där man tar många pauser och känner efter hur mycket orkar jag att göra i ett svep utan att bli dålig. Kanske orkar jag bara bädda halva sängen innan jag måste sätta mig ner och vila innan jag kan bädda färdigt.

Lightning Process är väldigt omdiskuterad även i Norge där den varit väldigt populär. Det går i grova drag ut på att du betalar dyra pengar för att på en tredagars kurs lära dig att tänka rätt så att du blir frisk. Blir du inte frisk så är du inte tillräckligt motiverad. Och så skuldbelägger man den sjuke som inte vill bli frisk.

Visst är tankens kraft stark och våra tankar påverkar till stor del hur vi mår och hanterar motgångar men det är nog inte riktigt så enkelt att en tredagars tänkarättkurs gör alla kroniskt sjuka friska 😜
Besökstoppen