om du blivit bättre har du inte ME.

Det händer ganska ofta att jag får kommentarer och mejl om att jag aldrig kan ha haft ME eftersom jag blivit bättre.

Och idag ser jag en tidvis ganska hätsk diskussion i ett ME-forum om att de som blivit bättre av kosttillskott eller förändrad kost omöjligt kan ha haft ME.

Så länge det inte finns ett prov som säkert visar att man har ME så kan ju ingen vara 100% säker på diagnosen och det är väl inte det jag ser som ett problem utan att många som fortfarande är sjuka efter att ha provat massa saker så hårt dömmer alla som på något vis blivit bättre. Jag vet ju varför jag aldrig skriver om mitt "tillfrisknande" i något sådant forum.

Om man ätit mat som av någon anledning kroppen inte kunnat ta till sig är det väl inte konstigt om man börjar må bättre när man hittat rätt kost, oavsett sjukdom?

Om man har obalanser eller brister i näringsupptaget är det kanske inte heller konstigt att kosttillskott hjälper en del.

Tyvärr finns det ingen enkel lösning för att bli frisk eller i alla fall friskare från sin ME. Och kanske är det inte så konstigt när man inte vet vad som är fel eller ens om ME är en sjukdom med flera olika utlösande faktorer.

En del som själva blivit tydligt sjuka efter ett virus säger också att om man inte blivit sjuk efter ett virus har man inte ME. Jag blev inte tydligt sjuk efter ett virus men ändå är två olika specialister överens om att jag har ME och att det troligtvis är min stafylokock-infektion när jag var liten som legat kvar och ställt till det. Inte för att det spelar någon roll för mig egentligen.

Jag hade hellre haft en sjukdom som läkare kunde något om, som de inte betraktar en som hypokondriker när man nämner och som hade en bot. För visst har jag blivit mycket bättre men jag är fortfarande inte frisk.

Idag hade jag egentligen planerat att åka till djurbutiken och handlar och miljötränat hundarna men eftersom jag bäddade rent i sängen igår fanns det inte ork för det idag. Det är okej, jag kan åka en annan dag och jag kunde trots allt byta sängkläder även om det tog hela dagen.

Det som inte är okej är att en del anser sig ha rätt att bestämma vem som är sjuk "på riktigt" eller inte. Oavsett om man nu har ME utlöst av virus eller ej borde vi väl alla stötta varandra? Ingen blir friskare av att bli påhoppad!

Jag tänker så här att det finns sjukdomar som har flera olika "grenar" som reumatism, cancer, allergier och demens. Kanske är det samma med ME. Kanske får vi reda på det i framtiden. Vem vet. Men så länge kan vi väl vara snälla och förstående istället för elaka och fördömmande.

Kommentarer:

1 En långvarig :

En sak som är säker är ju att allt som har med energi att göra och hushållandes av den påverkar MEn, och om kroppen är nedsatt av en massa grejer utöver MEn så går det åt energi till det. Om det alls går att få bukt på det, t ex att äta sånt som kroppen klarar av att hantera, eller äta tillskott som balansera upp brister osv, ja då märks det ju såklart på ens allmäntillstånd. Fattar inte varför man inte kan glädjas med dom som mår bättre, även om man själv inte lyckats hitta något. Jag tycker bara det ger hopp om att läsa om andra som blivit bättre. Jag tror det är en viktig pusselbit i forskningen att ta reda på vad som hjälpt vissa, det skulle behövas bättre uppföljning av patienter som blivit bättre, och förhoppningsvis får vi en bra markör som kan visa vad som händer i kroppen på patienter som blivit bättre.
Kram❤️

Svar: Det skulle onekligen vara väldigt spännande om man gjorde studier på de som blivit bättre på något vis. Min tarm mådde ju uruselt men efter jag fått hjälp av alternativmedicinen att hitta vad jag kunde och inte kunde äta har den blivit väldigt mycket bättre och självklart kan kroppen använda den energin som gick åt till tarmen till annat nu, så det Var
många pusselbitar som ska på plats. Tänk vad bra om de bara kunde få fram en bra markör. Kram ❤
Nilla

2 Anja Olergård:

Dessutom är det ju sagt från officiellt håll att bara 75-80% har infektionsutlöst insjuknande. Man kan inte hitta på egna regler.

Svar: Åh, det visste jag inte att det bara var 75-80% som har den infektionsutlösta varianten. Alltid lär man sig något nytt 😉
Nilla

3 Therese Åström:

Tycker det är tråkigt när man talar om att personer inte kan ha haft ME. Jag tänker som så att ME är i nuläget bara en diagnos som bygger på symtom och anamnes. De symtomen kan säkert bero på flera olika orsaker så vad är egentligen riktig ME? Tror det kommer visa på flera undergrupper i framtiden. Kroppen är komplex och mycket kan gå fel.

Det är självklart att en del kan bli bättre med kost, vitaminer osv. En frisk människa mår ju också bättre om den får i sig näringrik mat så varför skulle det vara annorlunda för oss sjuka. Sedan tror jag att det är extra viktigt när man är sjuk så att man hjälper kroppen att läka. Det betyder inte att alla blir friskare men det måste väl ändå vara bättre att få i sig det som ens kropp behöver än att leva på mat som ens kropp inte mår bra av. Vi gör alla så gott vi kan och enda sättet är att testa och stötta varandra.

Svar: Så sant 😍
Nilla

4 åsa i åsele:

Jag är ju oxå en av dem som faktiskt mår bättre efter ha förändrat matintaget... utan gluten och minimalt med socker så mår jag bättre...

Var glad å nöjd för vet Du va... man kan aldrig göra alla nöjda ;-)

kram

Svar: Jag har sagt det förut, kan maten göra oss sjukare borde den kunna göra oss friskare 😊
Jag tar inte åt mig för egen del utan blir mest ledsen att man måste trycka ner andra som blivit bättre. Kram
Nilla

5 annicaslivvidhavet.blogg.se:

Tänk vad härligt det skulle vara om alla ville sprida glädje och positivitet.
Tänk vad de ringarna på vattnet skulle göra med alla runt omkring oss.
❤️❤️❤️
Bra sagt det där med med att om maten kan göra oss sjuka kan även rätt mat läka oss.

Svar: Det skulle vara underbart med mer glädje och posivitet på jorden ❤
Tack, det är nog ganska lätt att glömma att maten är en viktig grund för vår hälsa. kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen