intressant

Jag läser i boken, andens medicin:
"Med skadade mitokondrier blir din ämnesomsättning långsammare. Din kropp glömmer bort hur man förbränner fett och du kan inte gå ned i vikt. Gifter lagras i din kropps fettdepåer. Det är vanligt att du känner dig lättirriterad, trött och allmänt illa till mods. När energin dalar är det stor risk att du tar till en snabblösning som en energibar, vilket bara får problemet att eskalera eftersom du matar de sockertörstande tarmbakterierna och höjer dina blodsockernivåer. Detta leder till inflammation, den oxidativa stressen förvärras, och ännu fler mitokondrier skadas."

Nu riktar sig inte texten just till oss som har ME men jag tyckte att det var extra intressant då många tror att det är något fel som är trasigt med våra mitokondrier och energi försörjningen.

Jag kände mig onekligen rätt träffad när det gäller att hitta snabba energier som energibars. Här har jag testat energibars, choklad, iste, Pepsi max, hemmagjorda bars, russin, ja typ allt med mycket socker och det hjälper ju bara för stunden men skapar massa cravings.

Jag har svårt att gå ner i vikt och humöret är väl inte det jämnaste även om jag blivit bättre 😜

Det roliga är att jag efter nyår har slutat med onyttigheter. Inte som ett nyårslöfte utan som att långsiktigt ge min kropp bättre förutsättningar.

Är energin slut är det kanske bättre att vila än att dricka en cola. Än så länge går det bra men jag förväntar mig några bakslag på vägen. Lite motgångar måste man ju möta, hur ska man annars växa och bli en bättre människa 😉

Kommentarer:

1 åsa i åsele:

Sant, sant sant det är ju det jag oxå tror :)
Absolut är det nått fel i våra kroppar, jaa annars vore vi väl icke sjuka ;-)

Förutom att jag tror att socker är en förbannelse ;-) likt tobak, narkotika och alkohol i för stor mängd så tror jag att just socker triggar sjuka kroppar att bli beroende eftersom kroppen redan är typ ur funktion.

Jag har ytterligare en teori,
jag tror att sjuka kroppar gör av med näringsämnen, antingen genom en läckande tarm eller på något annat vis... för i alla fall jag, blir akut så jäkla mycket sämre under, efter en period av "magsjuka" och "akut toa-beroende", trots jag ändå fortsättningsvis stoppar i mig alla kosttillskott läkare å apotekspersonal anser jag borde testa.
Jag tror att min kropp icke tillgodogör sig näringsämnen enbart via mat, eller det blir för lite.

Yes värsta längst typ blogginlägget i en kommentar ;-)

Har hört att det finns andra som har problem att kommentera hos mig, vet icke varför... Therese - Sockenvägens Söta - har haft problem en längre tid men idag fungerade det för både henne å Dig :)

När kommer lilla valpen?

kram

Svar: Jag håller med om fin teori. Det känns som om tarmen inte klarar av att ta hand om näringen.

Skumt det där med dina kommentarer. Och väldigt skumt att svara här när jag inte ser vad jag skriver 😜 kram
Nilla

2 annicaslivvidhavet.blogg.se:

Hahaha.
Jag har oxå börjat på nytt nyttigare liv nu efter nyår.
Inte heller något nyårs löfte.
Jag håller med om både tarmen och mitokondrierna.
Jag håller precis på att läsa boken
Food Pharmecy. Tror det stavas såå.
Jättebra och de skriver på ett lättfattligt sätt.
Bra för oss Med ME 😜
Tjingeling 😀

Svar: Åh, det lät spännande. Den boken kanske får bli nästa projekt. Tar ju en stund att läsa nu för tiden 😜 kram
Nilla

3 åsa i åsele:

Boken som Annika här ovanför tipsar om har jag... jag började läsa den men har icke läst speciellt mycket...
testade nån shot.
https://foodpharmacy.se/

kram

Svar: spännande, du får ge en recension när du tagit dig igenom boken ;-) kram
Nilla

4 Therese Åström:

Det är så svårt med socker, det är verkligen ett beroende. Det är ju dessutom socker i nästan allt. Jag blir så deppig när jag tar bort det tillsatta sockret helt så jag behöver en liten mängd för humöret men jag håller också på att ta tag i kosten. Jag tänkte köra granatäpple som fredagsgodis idag.

Ska också läsa eller rättare sagt lyssna på boken Food pharmacy, finns på storytel. Men den här boken kanske också kan vara något, intressant att den tar upp mitokondrierna.

Svar: Åh, granatäpple är ju så gott. Tycker att ju mer socker man får i sig desto mer vill kroppen ha 😜
Jag tycker boken är intressant precis som boken medial läkning. Finns nog många böcker (om man hittar dem) som ser kroppen ur ett större perspektiv än bara mediciner eller vissa dieter. Här handlar det mer om att ändra sin livsstil. kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen