Me too

Jag läser och läser om kvinnor i alla åldrar och till och med unga flickor som skriver om sina upplevelser under #metoo och tårarna rinner. 


Hur kan det vara okej att en ung kvinna på väg hem från jobbet i värsta rusningstrafiken kan bli ofredad på bussen utan att en enda människa reagerar?

Hur kan det få ske att en ung flicka i början av tonåren möts av kåta blickar och snuskiga kommentarer från män i medelåldern?

Inte allt ofredande sker när ingen ser på, förvånansvärt mycket sker faktiskt när andra väljer att titta bort.

När jag spelade fotboll som tonåring hade vi en tränare som alltid daskade oss på rumpan innan vi sprang in på fotbollsplanen. Jag vet att vi tjejer hade uppe detta till samtal med vår tränare men han menade bara det som en faderlig klapp.

Samma tränare följde alltid med oss in i omklädningsrummet efter träning och match och han satt glatt kvar medan vi duschade. Inte ens det förstod han att vi upplevde som kränkande.

Det var inte förrän vi fick ytterligare en tränare, när vi blivit ett damlag, som höll på att sjunka genom golvet när vi började klä av oss medan de båda var kvar i omklädningsrummet som det upphörde. Ett stort tack till den tränaren som vågade sätta ner foten och säga att det inte var okej.

Fastän vi bara vara unga tonårstjejer när det här började så stod vi ensamma i vår kamp om våra kroppar mot den mycket äldre tränaren. Ingen förälder, ingen i styrelsen, inte en enda hjälpte oss för det var liksom okej i idrottens värld. 

Överallt hör man bort förklaringar som killar är ju sådana där när hormonerna sprutar, eller du överreagerar, han menade säkert inte så illa, tänk dig för så du inte stämplar honom som sexualförbrytare om han är oskyldig osv. 

Om någon flicka/tjej/kvinna tar illa upp för hur någon tar i hennes kropp eller hur de beter sig mot henne då är det ett övergrepp. Det är faktiskt inte upp till mannen att säga om han menade det som ett sexuellt övergrepp eller inte.

Kommentarer:

1 åsa i åsele:

Det är helt galet hur normalt det är med sådant som egentligen inte borde ske.

kram

Svar: Ja verkligen. Kram
Nilla

2 Hanna:

Så otroligt bra skrivet! Verkligen mitt i prick, så rätt! Tårarna rinner för mig med. För min och för alla andra flickor/tjejer/kvinnors skull.
Tack för att du skriver om detta. Det behövs. Kram

Svar: Kram ❤
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen