Fortsättning på sjukgymnastbesöket.

Jag har försökt att minnas allt som sjukgymnasten sade igår som kan vara bra att tänka på för alla med liknande sjukdomar men vet ni hur många ord en människa som pratar nästan utan att andas kan säga på en timme? 😁


Pacing, var i alla fall det allra viktigaste att tänka på, allrahelst som vi oftast inte blir sämre förrän långt efter vår aktivitet.

Hon pratade om att vi skulle tänka intervaller istället för att tänka att man måste göra färdigt. Typ, om du ska hänga en tvätt så delar du upp arbetet i intervaller med vila emellan.

Basal kroppskännedom var något hon också tog upp men som jag varken hunnit eller orkat kolla vad det innebär.

Andningsövningar är väldigt bra att försöka göra varje dag eftersom man gärna börjar andas väldigt ytligt när man har mycket värk. Själv mediterar jag och det är ju en typ av andningsövning.

Håll alla rörelser nära kroppen för att minska påfrestningen på muskler och ledband. Det är ju lättare sagt än gjort när man är tre äpplen hög och pratar med hela kroppen. De flesta av oss orkar väl ändå inte hänga tvätt på linor i taket men att hänga på en ställning på golvet går mycket bättre.

Vi skulle absolut inte tro att vi kunde bli friska genom utökad träning. Hon hade mina hundpromenader som exempel på att jag inte skulle utöka dem utan istället hitta en nivå där jag inte behöver gå och lägga mig och vila direkt efter.

Nu har jag visserligen inte använt mina promenader som ett steg i att bli frisk eller tänkt utöka dem. De får liksom följa dagsformen men jag förstår hur hon menar då jag antagligen borde gå ännu kortare eftersom jag är helt slut i flera timmar efteråt.

Och så skulle vi försöka tänka på hållningen, hur svårt det än är. En ihopsäckad hållning gör ju att vi syresätter oss sämre och får ännu mer värk.

Hm, känns som om jag glömt massor men får väl skriva igen om jag kommer PP något mer 😜

Har ni fått några bra tips på vägen eller kommit på något bra själv får ni gärna dela med er 😊

Kommentarer:

1 ME alltidvila:

Tack för bra tips <3

Svar: 💖
Nilla

2 Liten Uggla:

Basal kroppskännedomsträning har jag tränat med sjukgymnast på psykmottagningen när jag gick där (det är där jag fått bäst hjälp). Och jag har lärt mig massor av bra grejer där, bl a att märka när jag spänner mig och då spänner jag "av", det gör att jag fått lite mindre värk - för 7-8 år sen var jag jättedålig. Basal kroppskännedomsträningen och B12-injektionerna har hjälpt mig jättemycket.
Hoppas du har en ok torsdag vännen! Kramisar! ♥

Svar: Men vad bra, just det där med att man spänner sig är ju annars rätt svårt att bli medveten om. Nu måste jag verkligen googla :-) Jag är rätt mör idag efter besöket hos sjukgymnasten men lättare när man vet varför och känner att det var värt det. Hoppas du också har en okej dag. Kramis
Nilla

3 Lillemor :

Görintressant. Det där med hållningen har jag jättesvårt med. Särskilt ryggen pallar inte att vara uppsträckt. Men man försöker ju. Får googla runt lite på detta. Skitkul att träffa nån som fattar. Tack för att du vidarebefordrar ❤

Svar: Jag säckar också ihop i ryggen, blir väl lätt så när man inte har fungerande muskler. Finns gånger jag faktiskt funderat på om man inte kunde ha någon typ av korsett. Klart jag vidarebefordrar, kan någon mer få nytta av tipsen är det ju bara bra 💖
Nilla

4 åsa i åsele:

Att andas är ju inte så väldans lätt ;-)
i alla fall inte om man ska andas "godkänt",
själv fuskandas jag oftast...

Tror ju det där sjukgymnastbesöket var bra,
trots det var dyrt,
men typ ett besök hos Osteopaten kostar ju runt 600;-
så hjälper det är det ju värt varje krona.

kram

Svar: Tänk att det ska vara så svårt att andas rätt 😛 Nät man tänker att ett frisörbesök kostar runt 5-600 kr för bara en klippning så är det inte heller särskilt dyrt med sjukgymnasten men jämfört med om de fått behålla sitt landstings avtal så är det väldans dyrt. Tyvärr finns det ju många ensamstående som då inte kan få samma hjälp och det är inte rättvist. Kram
Nilla

5 åsa i åsele:

Jo absolut det är dyrt och det finns många som inte har råd/möjlighet.
Med min inkomst får ju jag välja,
jag har ju inte råd med speciellt mycket,
nu har jag ju en snäll pappa som brukar betala för massage/osteopaten ibland.
Men jag köper ju inte direkt så mycket kläder etc förutom till Elin.
Till frissan har jag inte varit sedan Elin var 3, 4 år.
kram

Svar: Så är det ju, man får prioritera. Jag är inte heller den som handlar massa kläder eller springer hos frissan 😛 Snällt av dim pappa att betala så du kan gå till osteopaten. Kram
Nilla

6 Hanna Emilia:

Just det där med hållning och andning känns väldigt bekant 😊 Känns svårt när man känner sig som en mör geléklump 😉 Tack för att du delar med dig!

Svar: Visst är det svårt? 😛 Vi får kanske uppfinna någon ställning som håller oss uppe 😁
Nilla

7 Hanna:

Haha jag skrattade lite när jag läste "tre äpplen hög". Hur lång/kort är du egentligen?
Jag gjorde övningar för basal kroppskännedom till häst när jag red (det har du säkert läst om). Men nu blir det bara andningsövningar i sängen och möjligtvis lite vicka på fötterna och motion i form av att halta från sängen till toan och tillbaka.
Kram

Svar: Jag är hela 157 cm lång 😁
Jag förstår att du inte kan göra så mycket övningar när du är så dålig som du är 💖 kram
Nilla

8 Therese Åström:

Brukar alltid tänka att jag ska dela upp aktiviteterna i intervaller men det går så emot min personlighet. Dessutom vill jag numera alltid avsluta saker för annars glömmer jag bort och så har jag femtio saker påbörjade saker. Det om något är stressande. Men det är ett bra tips.

Själv känner jag att jag behöver jobba med coremusklerna för att förbättra hållningen. Men det blir inte av av olika anledningar.

Mitt största problem med rörelse är att hitta en nivå som håller varje dag istället för att jag tar ut mig och blir helt sängliggande efter. Det dyker ju tyvärr alltid upp något så det är svårt att vara kontinuerlig i sin "träning". Man ska ju klara av vardagen också, men ser i i för sig även det som träning. Men det är väl bara att fortsätta testa sig fram.

Svar: Jag tycker också att det är svårt att dela upp mina sysslor, brukar sluta med att jag har flera oavslutade projekt på gång eftersom jag glömt 😛
Och även om man försöker dela upp sin aktivitet så händer ju alltid något som man inte räknat med precis som du skriver men vi får kämpa på 💖
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen