Borde ju inte vara så svårt.

Som gammal ekonom är jag rätt bekant med att jobba med en budget. Det är ju egentligen ganska lätt, de pengar man får in ska fördelas på de utgifter man har utan att gå minus.


Då borde det ju vara ganska lätt för mig att omsätta budgettänket på min vardag fast med energitimmar istället för pengar.

Jag vet oftast vad jag orkar på en dag och om jag är noga med att bara göra EN sak utöver det dagliga att klä på mig, äta osv så borde jag kunna följa min budget, om jag inte åker på något virus eller någon infektion för då ändras förutsättningarna radikalt.

Men så kommer dagar då jag känner mig piggare och jag tror att jag fått en extra insättning av energi på mitt konto när det i realiteten är så att jag lånar flera dagars energibudget. Och alla vet ju att snabblån betyder att man får betala en hutlös ränta, i mitt fall med ökade sjukdomssymptom som extra utmattning, yrsel, mer värk mm. 

Ibland är jag som ett litet barn som vill ha godis fast de inte har pengar så de tjatar till sig en godispåse av mamma och pappa som säger att då tar vi pengar från din nästa veckopeng och så är den onda spiralen påbörjad med att alltid få låna pengar eller ta ut förskott.

Fast jag kanske inte tjatar på någon att jag behöver extra energi utan jag bara gör något fast jag vet att jag får lida för det i flera dagar, kanske till och med veckor. Det kan vara en så enkel sak som att jag också vill skapa julkänsla hemma eller att jag vill ut och fika på stan.

Om jag nu tar ut energi i förskott så måste jag ju lära mig att jag inte har någon energi att använda de närmsta dagarna annars är jag fast i skuldfällan och kronofogden står snart vid min dörr för att inkassera all energi jag har som räknas som överskott, all den energi som borde räcka till en sak om dagen.

Istället så tvingas jag leva på så lite energi att till och med det vardagliga blir svårt att klara och det är nästan omöjligt att lyckas spara ihop till en dusch eller en familjemiddag.

När man lever på en väldigt snäv budget är det ännu viktigare att faktiskt hålla budgeten eftersom det inte finns något utrymme för någon extra vagans.

Det blir lite som alla de som är med i Lyxfällan, de kan inte unna sig något extra förrän de är helt skuldfria, men jag blir nog aldrig helt skuldfri. Inte så länge jag är sjuk i alla fall.

Kommentarer:

1 Inte lat:

Väldigt bra beskrivet, det är precis så det är för mig med. Ska nog sno den förklaringen till dom som inte fattar..

Svar: Gör så. Kram
Nilla

2 N:

Ja det är märkligt hur svårt det är...

Svar: Ja, suck <3
Nilla

3 Bea:

Synd att man inte kan låna energi till nån som behöver det <3

Svar: Ja, det är synd eller spara den hade också varit bra <3
Nilla

4 Hanna:

Det var bra skrivet och bra förklarat! Precis så det är!
Kram

Svar: Tack, kram
Nilla

5 Lisbeth:

Så himla bra beskrivet!
Den texten skulle du verkligen lägga ut i me-grupperna, tydligare än så kan man ju inte förklara det. Ska visa dottern det också, hon behöver påminna sig om det här ibland.. ;)

Svar: Tack, vi behöver nog alla påminnas ibland. Viljan är det inget fel på i alla fall ;-) kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen