Pulskontroll

Man kan med hjälp av pulskontroll försöka lära sig vad kroppen orkar när man har ME. Det går ut på att undvika att nå upp till den anaeroba tröskeln där kroppen går på energireserver vi inte har. 

Tröskeln är ofta runt 60% av maxpuls. Den kan man räkna fram själv genom att ta 220 – ålder x 60%. Min maxpuls hamnar då på 105. Bäst är såklart om man kan få testa var den personliga anaeroba tröskeln ligger inom sjukvården men det kan man inte i Sverige vad jag vet.

För att hålla koll på min puls så har jag en pulsklocka som piper när jag går över min gräns. 

Låter ju busenkelt att hålla sig under en puls på 105 när man aldrig tränar, lyfter tungt eller stressar men det är det inte.

Kan ju som exempel berätta att om jag en bra dag står upp och borstar tänderna får jag en puls runt 120, duka fram frukost ger en puls på 140, resa sig upp från sittande ger puls på 110 osv. 

En sämre dag får jag puls på 140 när jag sitter och borstar tänderna, 160 för att duka fram frukost och en puls på 140 för att sitta och äta frukosten, stå upp helt stilla ger en puls på upp mot 170. Oftast går pulsen upp över 100 även om jag bara sitter helt still i soffan.

Det blir rätt mycket pipande på en dag.

Däremot om jag mår riktigt dåligt så brukar pulsklockan inte hitta min puls överhuvudtaget. Om pulsklockan hittar pulsen kan den vara så låg som 35. Inte undra på att man känner sig matt.

Jag blev nyfiken på hur pulsen ligger på en frisk person och lät min son testa pulsklockan. Nu är han ju vältränad och ung men för att han överhuvudtaget skulle få upp pulsen över 100 behövde han springa i trappan, göra chins, armhävningar och upphopp. 

Sonen konstaterande efter det lilla experimentet är obetalbart.

- Inte konstigt du är utmattad mamma, du är ju på träningsläger dygnet runt året runt.

 


Kommentarer:

1 Livsluft/Karin:

Hej!
Vilken trevlig blogg du har! Jag hittade hit genom länken till din blogg som finns i ME-gruppen på FB.
Jag har precis diagnosticerats med ME, och försöker hitta tips på hur man kan hantera sin sjukdom och vardagen med denna sjukdom.
Vilket bra tips du ger i detta inlägget, med att räkna ut sin maxpuls och försöka hålla sig under den. Tack för detta!
Jag återkommer. Har lagt din blogg i min blogglista. Hoppas det är ok med dig.
Ha det så bra och var rädd om dig!
Kram! / Karin

Svar: Vad kul att du gillar bloggen, alltid kul om man kan dela med sig av bra tips. Hoppas du hittar bra rutiner som fungerar för dig. Det är viktigt att lyssna på kroppen, vilket jag varit jättedålig på. Självklart är det ok att du lägger till mig i blogglistan.
Ta hand om dig!
Kram
Nilla

2 Livsluft/Karin:

Hej igen!
Ja det där med att lyssna på kroppen är inte alltid det lättaste, men med övning så går det bättre och bättre ;-)
Jag hade bara en liten fråga till gällande pulsklockan. Jag har tittat runt lite på sådana, och ännu så länge har jag inte hittat någon utan ett bröstband. Det fungerar tyvärr inte för mig pga min hudkänslighet och fibron. Vet du nån variant som mäter pulsen från handleden och inte från spännet runt bysten. Tänkte bara jag ville fråga, ifall, ifall...
Ha en bra dag! Kram Karin

Svar: Jag har bara sett pulsklockor som man i så fall måste lägga fingret på för att den ska känna av pulsen. Då försvinner ju syftet med pulsklockan om den inte automatiskt larmar när du gått över gränsen. Kram
Nilla

3 Livsluft/Karin:

Tack för ditt svar Nilla!
Jag kan hålla med dig om att vitsen med pulsklocka försvinner om den inte mäter hela tiden för då kan jag lika gärna ladda ner en app i min mobil som fungerar på det viset.
Jag har nu beslutat mig för och skickat efter en pulsklocka med bröstband och hoppas att det ska funka bra. Flera andra i ME-gruppen tyckte att de banden funkade bra även när man är hudkänslig.
Tack igen för att du ville svara mig!
Kram!/ Karin

Svar: Hoppas du får lite hjälp av pulsklockan och att bröstbandet fungerar bra för dig. Kram
Nilla

4 Cissi:

får man fråga vad du själv har för pulsklocka? är ju en hel djungel med pulsklockor ;)

Kram

Svar: Självklart får du fråga det. Jag har en Beurer PM52 Woman. Köpte den eftersom den var nättare än de flesta pulsklockor men den har lite svårt att hitta min puls och den var ganska dyr så det finns säkert bättre. Det bästa hade ju varit om man kände någon som hade en pulsklocka man kunde få låna och prova. Kram
Nilla

5 Mireille:

Verkar intressant, detta med pulsklockor! Tack för att du delar med dig och berättar hur sjukdomen påverkar dig, det hjälper att läsa igenkännande beskrivningar. Vissa dagar blir man ju tokig, man tror ju knappt själv att man kan bli så trött av att bara borsta tänderna t ex.
Jag har märkt att jag får lägre puls när jag snorklar/dyker, även om det i sig är ansträngande bara att komma ut till havet. Men när jag väl snorklar och dyker så ställer kroppen om sig. Dykreflexen sätter ju in och syresättningen blir annorlunda. Tänkte testa en pulsklocka som funkar under vattnet och se också hur kroppen reagerar före, under och efter ett litet dyk. Leva under vattnet kanske haha?

Ska fortsätta följa dig, tack för att du tar av den lilla ork du har för att skriva om sjukdomen : ) Kämpa på!

Svar: Hej, vad kul att du gillar bloggen. Verkligen intressant med din reflektion om pulsen i samband med dykningen, våra kroppar lever ju verkligen sina egna liv ;)Kram
Nilla

Kommentera här:

Besökstoppen